Què és la Neuropatia Auditiva?

La neuropatia auditiva és una disfunció del sistema nerviós perifèric que afecta un o més nervis i causa pèrdua d’audició. Sobretot per un mal funcionament de la porció dels nervis ubicats entre el tronc encefàlic i l’orella interna.

Més que una pèrdua auditiva real, parlem d’un trastorn auditiu que afecta la capacitat de comprendre correctament els sons o assignar-los el significat correcte. De fet, el llindar audiomètric pot ser òptim, però el problema d’audició és una realitat.

En altres paraules, la neuropatia auditiva és el resultat d’una anormalitat en la transmissió de sons de l’orella al cervell que contribueix directament a reduir les capacitats d’intel·ligibilitat auditiva. És a dir, que les persones amb aquesta afecció tenen dificultat per percebre la parla en presència de soroll de fons. Des d’Audiotek volem desvetllar informació clara i precisa sobre aquest trastorn poc comú.

Qui pateix neuropatia auditiva?

Una persona amb neuropatia auditiva pot ser que no presenti cap anomalia a les estructures de l’orella, però els seus nervis no aconsegueixen transmetre correctament la informació al cervell. Per tant, les persones que pateixen aquest trastorn no tenen dificultat per escoltar sons, però sí per processar sorolls complexos.

Podem dir, fins i tot, que aquests pacients tenen orelles sanes i no presenten problemes físics que puguin estar contribuint a la seva pèrdua auditiva. Però alguna cosa va malament en els nervis auditius, cosa que dificulta l’audició.

Els pacients, a més, poden tenir neuropatia auditiva de lleu a severa i es pot diagnosticar mitjançant una sèrie de proves indolores i mínimament invasives. Un metge és capaç de detectar aquesta afecció en un nadó, un nen o un adult quan la persona no respon normalment als estímuls auditius.

Com veureu, aquest trastorn afecta persones de totes les edats, però es donen suport a les suposicions sobre els factors de risc per prevenir la seva aparició en nens. En general, els nadons en què es detecta aquesta malaltia han experimentat problemes durant o després del part. Això suggereix que la presa de medicaments durant el període de gestació pot haver fet malbé les cèl·lules ciliades del fetus; o que hi pot haver alguna causa genètica, atesa la recurrència d’aquest tipus de neuropatia a certes famílies.

quien padece neuropatía auditiva

Causes d’aquest trastorn

Les causes de la neuropatia auditiva no són ben conegudes i els investigadors no coincideixen del tot, en oferir una explicació satisfactòria per a tothom. Però algunes de les raons següents semblen ser comunament acceptades:

  • Danys a les cèl·lules ciliades internes o òrgans del canal auditiu intern responsables de transformar les ones de so de vibracions mecàniques a impulsos elèctrics per ser transmesos al nervi acústic.
  • Problemes de connexió entre les cèl·lules ciliades internes i el nervi auditiu.
  • Lesions del nervi acústic.
  • Una combinació dels problemes anteriors.

Presentant-se en el moment de la transmissió del senyal de l’orella interna al cervell, la neuropatia auditiva. Com ja comentem, porta les persones afectades a no comprendre el llenguatge, és a dir, a no entendre les paraules.

Tractaments per manejar la neuropatia auditiva

Una opció per manejar la neuropatia auditiva és fer servir audiòfons amb la finalitat de millorar l’audició del pacient. Ja que poden ajudar el pacient a comprendre la parla i escoltar una varietat de sons que altrament no entendrien.

La persona afectada també pot beneficiar-se de la teràpia de la parla i les adaptacions, com ara seure al capdavant en un saló de classes perquè pugui escoltar l’instructor amb claredat. Això sí, l’especialista pot recomanar reavaluacions periòdiques per veure què tan bé respon al tractament.

Altres pacients poden ser abordats de manera diferent. En lloc de rebre tractament per posar remei al problema, la persona amb el trastorn pot aprendre llenguatge de senyals, lectura de llavis i altres eines de comunicació que no requereixen audició.

Aquestes opcions de tractament són més comunes en àrees amb una cultura sorda viva, on les persones amb discapacitat auditiva no ho veuen com un problema que cal abordar. Als pacients que aprenen el llenguatge de senyals, també se’ls pot oferir l’opció d’audiòfons a mesura que envelleixen i poden prendre una decisió informada sobre el tipus de tractament que desitgen.

Conclusions

La neuropatia auditiva no és més que una forma rara de pèrdua auditiva que s’observa en algunes persones, com a resultat d’una ruptura a la connexió entre l’orella i el cervell. Normalment, aquests pacients tenen orelles saludables i no tenen problemes a les estructures de l’orella, però els danys als nervis auditius dificulten l’audició.

La pérdida de audición causada por este mal funcionamiento puede ser leve o severa, y existen diversas estrategias útiles para tratar este problema, entre ellas, el uso de audífonos.

La pèrdua d’audició causada per aquest mal funcionament pot ser lleu o severa, i hi ha diverses estratègies útils per tractar aquest problema, com ara l’ús d’audiòfons.

Finalment, si esteu sospitant de patir aquest trastorn auditiu, us recomanem que us poseu en contacte amb el vostre metge de capçalera, otorinolaringòleg o audioprotesista certificat, com els que comptem a Audiotek. Ells podeu assessorar-vos i guiar-vos en l’eventual elecció d’un audiòfon.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?