L’Oïda

L’Oïda

Per entendre millor la pèrdua auditiva, ens resultarà molt útil entendre primer l’anatomia de l’orella, i posteriorment el funcionament. L’orella consta de tres parts principals: l’orella externa, l’orella mitjana i l’orella interna.

Format pel pavelló auricular i el canal auditiu extern, està separat de l’orella mitjana per una estructura en forma de disc anomenada membrana timpànica o timpà.

Pavelló Auricular

S’uneix al capdavant mitjançant la pell i es compon principalment de cartílag, i la seva funció és ajudar a reunir les ones sonores ia fer-les passar pel canal auditiu extern.

El pavelló auricular és l’encarregat de la recepció de les ones sonores. Permet localitzar la direcció del so en un pla vertical.

Canal Auditivo Externo o C.A.E.

Mesura aproximadament 2,5 cm i acaba a la membrana timpànica. La pell del conducte té glàndules especialitzades que secreten una substància cerea groguenca, el cerumen, substància fonamental per a la protecció del canal auditiu. Les cèl·lules cutànies del C.A.E es descamen cap a fora, arrossegant el cerum per evitar acumulació i repel·lir cossos estranys.

Su misión junto con el pabellón auricular, es la de recoger y conducir las ondas sonoras hasta el tímpano. Genera una amplificación de las ondas sonoras de aproximadamente de 4 decibelios al igual que el pabellón auricular.

La seva missió juntament amb el pavelló auricular, és la de recollir i conduir les ones sonores fins al timpà. Genera una amplificació de les ones sonores d’aproximadament de 4 decibels igual que el pavelló auricular.

Consta de dues parts: una cartilaginosa cap al Pavelló i la segona, òssia cap a l’Oïda Mitjana.

L’oïda mitjana es troba excavat a l’os temporal, a la zona de la mastoide, a l’anomenada caixa del timpà.

Unida a l’orella externa des de la Membrana timpànica sobre la qual colpeja l’ona sonora exercint-hi una pressió que la fa vibrar.

La cavitat timpànica és plena d’aire i conté tres ossets: martell, enclusa i estrep, els quals es mantenen al seu lloc i es mouen mitjançant articulacions, músculs i lligaments que ajuden a la transmissió del so. I regula la pressió mitjançant La trompa d’Eustaqui, d’aproximadament 1 mm d’amplada i 35 mm de llargada, que connecta l’orella mitjana amb la nasofaringe.

La cadena d’ossets amb el Martell, adherit al timpà, enclusa i Estribo encaixat a la finestra oval. Transmeten la vibració del timpà fins a l’orella interna, amplificant el so fins a 20 vegades.

L’Oïda interna es troba allotjada profundament a l’os temporal i està format per una sèrie d’estructures complexes que s’encarreguen de l’audició i l’equilibri de l’ésser humà.

L’Oïda interna es troba allotjada profundament al us temporal i està format per una sèrie d’estructures complexes que s’encarreguen de l’audició i l’equilibri de l’ésser humà.

Canals Semiauriculars

S’encarreguen de controlar el sentit de l’equilibri. Els tres canals semicirculars (posterior, superior i lateral) intervenen a l’equilibri.

Coclea

S’encarrega de traduir la vibració sonora en un impuls nerviós. L’estrep colpeja la finestra oval, fent-la vibrar i produint una ondulació del líquid limfàtic de la còclea. L’ondulació mou les cèl·lules ciliades de l’interior de la còclea, que són excitades de manera selectiva depenent de la freqüència del so. L’excitació de les cèl·lules ciliades produeix un impuls nerviós que és conduït pel nervi auditiu fins al cervell.

La còclea i els canals semicirculars constitueixen el laberint ossi. La còclea és un tub ossi amb forma de cargol. El sostre de la còclea està revestit per la membrana vestibular i el terra per la membrana basil·lar, on descansa l’òrgan de Corti que és el responsable de l’audició. Dins el laberint ossi es troba el laberint membranós submergit en un líquid anomenat perilimfa. El laberint membranós inclou utrícul, sàcul i canals semicirculars, conducte coclear i òrgan de Corti; conté, a més, un líquid anomenat endolinfa.

Entre aquests dos líquids hi ha un delicat equilibri; molts trastorns de l’orella es deuen a alteracions d’aquesta.

Consells de salut

partes del oído

Quines són les parts de l’Oïda?

L’oïda és un òrgan complex que té una funció doble. D’una banda, permet la percepció dels sons (audició), i de l’altra, proporciona informació sobre la posició del cos a l’espai … Read more

Vols més informació?

Explica’ns el teu cas i buscarem la millor solució
  He llegit i accepto la Política de Privacitat

  A Audiotek t'assessorem i ajudem amb la tramitació de les Ajudes PUA per a contribuir a les despeses ocasionades. Consulta en aquest enllaç tota la informació per a la Prestació d'atenció social a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial. Acudeix a un dels nostres centres i t'ajudarem a realitzar la gestió.

  Certificaciones

  sello centro recomendado audifono.es
  sello calidad audifono.es
  × ¿Necesitas ayuda?