Què vol dir ASMR i per què li agrada tant a les teves orelles?

ASMR prové de l’anglès Autonomous Sensory Meridian Response (Resposta Meridiana Sensorial Autònoma, traduït a l’espanyol), és un acrònim que fa referència a una tècnica de relaxació basada en sensacions provocades per un estímul auditiu (fins i tot visual) que, pot abastar des de murmuris, passant per bombolles fins a suaus frecs de teles.

Aquests estímuls sonors estan destinats a induir un estat de relaxació intens. Per això, aquesta tècnica de relaxació es fonamenta a exposar a l’orella a petits sorolls agradables als quals solem ser més o menys sensibles i, que majoritàriament es manifesten en forma de formigueig i/o calfreds.

El cas és que aquesta tècnica ofereix un gran poder introspectiu i suposa diversos beneficis a la salut auditiva. A Audiotek volem explicar per què aquests sorolls agraden tant a l’orella.

Orígens d’ASMR

La pràctica d’ASMR és relativament recent. Va ser batejada a finals de la dècada del 2000 per una nord-americana, Jennifer Allen, amb el nom de “Resposta Meridiana Sensorial Autònoma” per referir-se, segons ella, a les vies energètiques de la medicina xinesa (meridià) ia la reacció pròpia de cada individu (autònoma) davant dels elements externs.

Aquesta reacció es descriu com una sensació de formigueig agradable que s’estén des del cap fins a la zona lumbar. La febre de l’ASMR va començar el 2010 amb vídeos a YouTube, on els youtubers s’il·lustraven davant de les seves càmeres xiuxiuejant històries de manera relaxant, rascant o colpejant objectes amb les ungles, mastegant i triturant fruites, fins i tot actuant en jocs de rol.

Tipus d’ASMR

Els desencadenants d’ASMR són sorolls, sons, complementats amb imatges o objectes. Els sons més comuns en relació amb l’ASMR auditiu són:

 • Sons per dormir
 • Sons per estudiar
 • Sons del decrepitar una espelma
 • Sons daigua
 • Sons de mans
 • Sons de paper
 • Sons de pluja

És important destacar que per tenir èxit en un ASMR també cal estar immers en un entorn tranquil·litzador i que promogui la sensibilitat davant la interessant proposta sonora del prescriptor.

Beneficis addutius de l’ASMR

ASMR desencadena, per a qui la rep, sensacions de formigueig o pessigolleig a la superfície de la pell, al cuir cabellut ia tot el cos. La persona pot fins i tot sentir “pell de gallina” i microcontraccions a la cara.

Les reaccions són breus i mostren que el cos reacciona i es relaxa. Altres persones senten calfreds de plaer al cap ia la part superior del cos. Al camp auditiu, hi ha gent que es commou fins al punt de plorar per les sensacions que transmeten els sons. De vegades, de fet, indueix a una relaxació profunda, deixant una sensació d’eufòria més o menys duradora.

Els beneficis d’ASMR a la salut encara no han estat demostrats, però els seus efectes són interessants per al món científic. Es diu que aquesta tècnica aporta les bondats següents:

 • Té el poder de relaxar-nos, per tant, pot reduir els nivells d’estrès i ajudar-nos a agafar el son més fàcilment i dormir millor.
 • La focalització del pensament en un so agradable genera també un sentiment de plaer en qui el rep. El plaer indueix la secreció de diverses hormones al cos: la dopamina, l’hormona de la felicitat. I la serotonina, un neurotransmissor que es troba als antidepressius.
 • Un estudi del Regne Unit va demostrar que ASMR millora temporalment l’estat d’ànim de les persones deprimides.
 • Els sons emesos en un ASMR agraden moltíssim a les orelles per les sensacions agradables que genera. Sobretot en els pacients amb tinnitus, de fet, aquesta tècnica es fa servir com a tractament per a les persones que pateixen aquest problema.

A qui se’ls recomana?

No tothom és sensible a l’ASMR. És per això que aquesta resposta sensorial s’anomena “autònoma”. Per entendre-ho millor, els investigadors plantegen que és similiar les sensacions que desperta la música.

Alguns senten “escalofreds a la columna” en escoltar un disc, una veu o una òpera. Per altres, no hi ha manifestació física. D’aquesta manera, els estímuls auditius d’ASMR poden deixar indiferent algunes persones, fins i tot irritar-les. El grinyol del guix en una pissarra o un xiuxiueig, per exemple, podria provocar un reflex tens en alguns.

D’altra banda, entre els més sensibles a l’ASMR, n’hi ha que desenvolupen el do de la sinestèsia. És a dir, la facultat d’associar diferents sentits, cosa que vol dir que són capaços d’activar la vista i el tacte durant la sessió auditiva. En aquest cas, cada so fa referència a un color i un toc. Alguns usuaris habituals d’aquest mètode de relaxació diuen que poden experimentar un “orgasme cerebral”.

Conclusions

L’ASMR és un fenomen cada vegada més estès al món fins a emprar-se com un mètode per alleujar alguns problemes auditius com els acúfens. Si voleu una evidència de l’èxit que té aquesta tècnica de relaxació, podeu fer una ullada a alguns vídeos a Youtube que acumulen de 10 fins a 24 milions de visualitzacions (fins i tot més).

Els generadors de contingut que difonen aquest tipus de vídeos se centren en el sentit de l’orella a través de micròfons potents i molt sensibles. Hi reprodueixen estímuls sonors i visuals. Pot ser, per exemple, un raspall que passa lentament pels cabells, el so de les pàgines d’un llibre en fullejar-les i molt més.

En definitiva, aquests estímuls auditius indueixen un benestar instantani en disminuir el ritme cardíac i alliberar endorfines, la famosa hormona de la felicitat.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?