Audiologia infantil

Adaptació infantil

Perquè sentir és aprendre, la detecció precoç d’una possible pèrdua d’audició en nens és fonamental per al desenvolupament futur de la parla, integració social i adaptació total a l’escola.

L’objectiu que el seu nen porti audiòfons és garantir una audició constant i consistent de la parla, en nivells segurs i còmodes. L’estimulació auditiva primerenca i l’exposició a la parla són les claus del procés de desenvolupament lingüístic del nen.

Primers mesos

Els nens comencen a comunicar-se des del primer dia de vida. Nadons i pares estableixen una forma única de comunicació. La interacció del nadó amb el seu entorn és tant visual com sonora i a través del contacte físic. Localitza fonts sonores i distingeix la parla dentre altres sons. Se sobresalta davant de sons forts i ell mateix fa sorolls i plors diferents per expressar diferents estats. Inicia balbucejos.

De 6 a 12 mesos

El nen prestarà atenció a la conversa i entendrà noms d’alguns objectes familiars. Balboteja expressivament i amb estructura sil·làbica, apareix “mama-papa”. Respon al seu propi nom i entén “no-adéu”.

Dels 12 als 18 mesos

Imita sons familiars, com cotxes i avions. Utilitza el seu propi nom i imita moltes paraules noves, semblant que diu frases. Dóna resposta d’una sola xiulava preguntes. Pot arribar a parlar fins a 10 paraules i frases bisil·làbiques.

A partir dels 18 mesos

Abans darribar als 3 anys de vida, el nen tindrà un vocabulari de prop de 500 paraules. Gaudireu d’escoltar històries senzilles, rimes i cançons. S’hi assenyalarà les parts del cos que se li demani i començarà a dir plurals i paraules en temps passat.

A Catalunya des de fa uns anys hi ha un cribratge neonatal universal a tots els hospitals públics. La prova que es realitza, és mitjançant Otoemissions acústiques, prova que no causa molèstia al nounat, és indolora i ràpida.

Les proves audiomètriques que es fan als nens depenen de la seva edat. En audiologia infantil, cal que sigui realitzada per audioprotesistes especialitzats en l’adaptació d’audiòfons en nens.

Fins a l’edat de 2 anys aquestes proves seran:

 • Prova d’audiometria de comportament senzilla que inclou la utilització d’estímuls sonors portàtils que representen diferents rangs de freqüència (per exemple, un tambor, un sonall, una campana, etc.). Aquesta prova es fa servir per observar el comportament del nen en resposta a certs sons.
 • Prova del camp sonor amb reforços visuals durant els quals el nen està exposat a diferents sons mitjançant altaveus. Se li ensenya al nen a girar-se cap a la font de so. Quan hi ha resposta, es premia el nen amb una imatge visual divertida o una joguina.

Des dels 2 anys fins als 4:

 • L’audiometria condicionada per joc és una prova amb auriculars utilitzada amb nens petits que siguin prou madurs per tolerar aquesta estratègia, que proporciona informació específica sobre la pèrdua d’audició. La prova es converteix en un joc i se li demana al nen que faci alguna cosa amb una joguina (per exemple, tocar la joguina) cada vegada que escolti un so. Aquesta prova requereix la participació activa del nen.

A partir dels 5 anys i depenent de la capacitat de participació del nen, es podran fer audiometries tonals en cabina amb auriculars, igual que als adults.

Consells de salut

partes del oído

Quines són les parts de l’Oïda?

L’oïda és un òrgan complex que té una funció doble. D’una banda, permet la percepció dels sons (audició), i de l’altra, proporciona informació sobre la posició del cos a l’espai … Read more

Vols més informació?

Explica’ns el teu cas i buscarem la millor solució
  He llegit i accepto la Política de Privacitat

  A Audiotek t'assessorem i ajudem amb la tramitació de les Ajudes PUA per a contribuir a les despeses ocasionades. Consulta en aquest enllaç tota la informació per a la Prestació d'atenció social a persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial. Acudeix a un dels nostres centres i t'ajudarem a realitzar la gestió.

  Certificaciones

  sello centro recomendado audifono.es
  sello calidad audifono.es
  × ¿Necesitas ayuda?