9 raons per les quals es Taponen les Oïdes

Igual que els òrgans que conformen la resta de sentits, l’orella és una eina important per aprendre sobre el món. Tenir les orelles tapades, per tant, podria ser una veritable molèstia: la sensació d’audició esmorteïda, els sons apagats i la tensió posterior de l’audició per escoltar millor són circumstàncies incòmodes. Certament, hi ha moltes raons per les quals es taponen les orelles, però en la majoria dels casos, es tracta d’un fenomen transitori.

Hi ha situacions, però, en què el malestar pot persistir durant dies i setmanes, tant que és indispensable la visita al metge per avaluar les possibles causes que han taponat les orelles.

Si bé és possible que una oïda tapada no causi dolor o problemes específics, també és útil identificar les possibles causes de l’obstrucció per trobar la solució adequada. Però quines són raons per les quals es taponen les orelles? A Audiotek les volem precisar amb el propòsit de prevenir problemes a futur.

Raons per les quals es taponen les orelles

La sensació d’orelles tapades, en general, deriva de l’obstrucció real del conducte auditiu extern per cerum, residus de bastonets de cotó, o altres cossos estranys. Per descomptat, hi ha més raons per les quals es taponen les orelles.

El fet és que les orelles taponades representen un símptoma de diverses malalties, entre elles la infecció de l’orella mitjana, trastorns de l’articulació tempor mandibular i colesteatoma. Vet aquí les nou causes més comunes:

Acumulació de cerum

La cera és una substància natural del cos la funció del qual és protegir el canal auditiu, evitant que les deixalles entrin a l’orella. Normalment és tova, però es pot endurir i causar un tap, de fet és un dels motius més comuns de sensació d’orelles tapades.

De vegades tot això es deu a no fer correctament la neteja del canal auditiu. Uses bastonets de cotó? No recomanem lús daquests articles perquè promouen lacumulació de cerum i poden causar lesions. L’acumulació excessiva de cerum sol anar acompanyat d’altres símptomes, entre els quals:

cerumen

Aigua a l’orella

Nedar, bussejar o, en poques ocasions, fins i tot prendre una dutxa o un bany poden causar una infecció d’orella. Això passa quan l’aigua roman a la part interna d’aquest òrgan durant un període prolongat sense ser eliminada, cosa que pot originar otitis externa o l’anomenada “oïda del nedador”.

És important destacar que l’ambient humit a l’orella, de fet, afavoreix el creixement de bacteris o fongs. Els signes d’una infecció d’orella causada per aigua a l’orella inclouen:

  • Dolor d’orelles
  • Envermelliment de les orelles
  • Líquid que surt de les orelles
  • Febre

Per altitud o pressió

Algunes persones experimenten obstrucció temporal de l’orella durant el busseig, un viatge a la muntanya o un viatge amb avió. I és que els canvis sobtats a la pressió de l’aire fora del cos provoca aquest bloqueig.

La trompa d’Eustaqui és responsable d’igualar la pressió a l’orella mitjana. Però en altituds més altes no sempre pot igualar la pressió correctament. Com a resultat, el canvi en la pressió de l’aire se sent a les orelles.

Una oïda tapada, per tant, sol ser l’únic efecte secundari d’un canvi d’altitud, però també es poden presentar mals de cap, nàusees o dificultats per respirar.

Refredat

Una altra de les raons per les quals es taponen les orelles és el refredat. Potser no és una causa molt comuna, però quan patim un refredament, el nostre nas s’obstrueix donat a la secreció de flegma a la zona, dificultat la circulació d’aire i incrementant la pressió de l’orella.

Laberintitis

La laberintitis és més usual del que molta gent pensa, ocasionant marejos i sensació d’orella tapada, acompanyada de lleugers brunzits a l’àrea, pèrdues d’equilibri i reducció parcial de l’audició.

Realment es tracta d’una afecció força desagradable, de fet, no es guareix i sol aparèixer per episodis de crisi durant el curs dels anys. Això sí, un tractament adequat pot mitigar els símptomes.

Infecció a l’orella

L’otitis també genera sensació d’orella tapada. El motiu? Doncs durant aquesta infecció el canal auditiu s’inflama, entorpint la circulació de so fins a l’orella interna, cosa que ocasiona el problema.

Compte, a més de tapar l’orella, l’otitis pot venir acompanyada de febre, pruïja, envermelliment a l’orella i la secreció de líquid per la zona.

Colesteatoma

El colesteatoma és unes raons per les quals es taponen les orelles, i encara que no és molt comú, es pot presentar en persones que solen patir infeccions freqüentment. Quan es té aquest problema, el canal auditiu creix de manera anormal, formant un petit quist que fa més difícil el pas del so.

Bruxisme

Les alteracions a la mandíbula també poden causar la sensació d’orella tapada, sent el bruxisme, la causa més habitual. I és que l’acte de grinyolar les dents produeix moviments a la mandíbula que provoquen la contracció involuntària als músculs de la zona, “tapant” les orelles.

Síndrome de Menière

Quan es parla de les raons per les quals es taponen les orelles, no sempre es tendeix a esmentar la síndrome de Menière. Es tracta d’una malaltia estranya que causa diversos símptomes com marejos, brunzits recurrents i pèrdua d’audició. Es desconeix la causa d’aquesta síndrome, però és més usual en persones entre els 20 i els 50 anys.

dolor oido

Conclusions

Si mai arribes a experimentar la sensació d’orelles tapades durant molts dies o setmanes, cal parar atenció al problema i començar a buscar les seves possibles causes.

Com veuràs, són moltes les raons per les quals es taponen les orelles, però sigui quin sigui el cas, el més recomanable és visitar un especialista de la salut auditiva, com els que comptem a Audiotek perquè t’ajudi a detectar l’arrel del problemes i posteriorment oferir una solució que et permeti viure sense aquesta molèstia.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?