Problemes de salut que poden afectar la meva audició

Actualment, 1500 milions de persones al món presenten algun grau de pèrdua d’audició. Curiosament, els ancians no són els únics afectats. I és que a més de l’envelliment, els problemes auditius poden desencadenar-se per molts factors, com ara sordesa induïda per fàrmacs, otosclerosi, incloent-hi la contaminació acústica i certs problemes de salut que poden afectar la meva audició.

És important destacar que la pèrdua auditiva és una reducció de la capacitat d’escoltar sons. Mentre que la sordesa és la incapacitat total per escoltar sons. Tot i això, totes dues tenen alguna cosa en comú: són causades per molts factors diferents i poden passar a qualsevol edat.

El cas és que podem perdre l’audició sobtadament com a efecte secundari d’un virus o perdre-la gradualment com a resultat d’una malaltia. Davant d’això, cal preguntar-se. Quins són els problemes de salut que poden afectar la meva audició? A Audiotek necessitarem les afeccions més comunes que causen la pèrdua parcial o completa de la capacitat d’escoltar.

Quins problemes de salut poden afectar la meva audició?

Com es va comentar anteriorment, l’espectre de la pèrdua auditiva varia des de problemes auditius menors fins a sordesa profunda i total. Tots dos casos poden ser generats per la pèrdua d’audició conductiva i la pèrdua auditiva neurosensorial.

La primera passa quan alguna cosa impedeix que el so arribi a l’orella interna. La segona és ocasionada per danys a l’orella interna o als nervis que transmeten el so al cervell, generant una sordesa permanent. Sigui com sigui, hi ha alguns problemes de salut que poden afectar la meva audició per alguna causa conductiva o una afecció neurosensorial. Vegem:

Problemes genètics o hereditaris

Les pèrdues auditives sovint vénen de naixement (aquest és el cas de certes sordeses genètiques o hereditàries) o en qualsevol moment de la vida.

El fet és que els factors genètics són una de les causes principals de la pèrdua auditiva neurosensorial. Diuen que la meitat dels casos de sordesa total en nens i nenes són d’origen genètic. Algunes de les possibles inclouen:

 • Otosclerosi amb secreció per l’os d’una massa esponjosa que immobilitza l’estrep.
 • Síndrome d’Alport.
 • Síndrome d’Usher.
 • Síndrome de Pendred.
 • Síndrome de Brown Vialetto Van Laere.

Convé ressaltar que la sordesa des dels primers anys de vida també pot residir en casos de prematuresa, incident neonatal, infeccions d’orella recurrents i meningitis.

Problemes auditius genètics

Problemes d’hipertensió

Un dels problemes de salut que poden afectar la meva audició és la hipertensió. És possible que trigui molt a aparèixer, però el risc sempre és present.

Segons la ciència hi ha un enllaç directe entre la hipertensió i la pèrdua auditiva, fins i tot normalment les persones que pateixen aquest problema tenen algun grau de pèrdua d’audició. Estudis revelen que les probabilitats en els qui pateixen alguna malaltia cardíaca són més altes.

Problemes subjacents

Els problemes subjacents corresponen a les afeccions pròpies de l’orella que poden conduir a una pèrdua parcial o total de l’audició. Entre elles podem destacar:

 • Infeccions d’oïda.
 • Acumulació de líquid darrere dels timpans.
 • Timpans perforats.
 • Problemes ossis a l’orella mitjana que produeixen pèrdua d’audició conductiva.
 • Els tumors també poden causar pèrdua auditiva conductiva, cosa que evita que el so ingressi a l’orella interna (però no és molt comú).

Problemes d’obesitat

Un altre dels problemes de salut que poden afectar la meva audició és l’obesitat. I és que un dels principals components del sistema auditiu està format per les cèl·lules ciliades, que s’encarreguen de la detecció del so.

S’ha demostrat que el flux sanguini i l’oxigen contribueixen a la salut d’aquestes cèl·lules ciliades (cèl·lules que permeten que el so sigui detectat i transmès al cervell). Per tant, a mesura que l’obesitat exerceix pressió sobre les parets capil·lars, treballen més per transportar eficaçment l’oxigen a aquestes cèl·lules.

Un cop aquestes cèl·lules ciliades es fan malbé per l’esforç excessiu, no es poden regenerar i la pèrdua auditiva és permanent. A més, l’obesitat també pot causar hipertensió, cosa que també augmenta el risc de desenvolupar pèrdua auditiva.

El soroll

La contaminació acústica és un problema de salut pública a les ciutats d’Espanya i altres països. Fins i tot representa una de les principals causes de pèrdua auditiva a escala mundial. L’exposició constant de l’orella a sorolls estrepitosos pot destruir irreversiblement les cèl·lules ciliades i alterar les fibres del nervi auditiu.

El so d’origen professional i la música massa alta (concerts, discoteca, auriculars…) suposen els problemes principals de salut que poden afectar la meva audició. Així mateix, altres sorolls molt alts constitueixen un veritable trauma sonor, com a conseqüència de l’exposició a decibels excessivament alts.

Problemes auditius causats pel soroll

Altres problemes

Moltes infeccions causen pèrdua auditiva durant o després d’un episodi agut de la malaltia. Aquestes infeccions inclouen meningitis bacteriana, malaltia de Lyme i altres infeccions virals.

Les causes virals més comunes als països industrialitzats són les galteres i la infecció del cervell amb el virus de l’herpes. El xarampió és una causa molt rara perquè la majoria de les persones estan immunitzades contra aquesta infecció.

Altres causes o problemes de salut que poden afectar la meva audició inclouen:

 • La diabetis i diversos trastorns cerebrals i nerviosos, com ara l’accident cerebrovascular.
 • Els tumors del cervell o del nervi auditiu també poden causar la sordesa (encara que sol ser estrany).
 • Les dosis altes d’AAS* (àcid acetilsalicílic), la quinina o certs antibiòtics i diürètics utilitzats per tractar la hipertensió poden danyar permanentment l’orella interna.
 • Les vies nervioses que transmeten impulsos de so al cervell poden resultar danyades per malalties que ataquen el revestiment dels nervis, com l’esclerosi.
 • Lesions greus i els traumatismes físics greus a l’orella poden provocar sordesa permanent.

Conclusions

El sentit de l´audició ens vincula amb el món que ens envolta i estimula el nostre cervell. No obstant això, la pèrdua no és inevitable perquè hi ha molts problemes de salut que poden afectar l’audició, com els que esmentem al llarg d’aquest article.

Les pèrdues auditives neurosensorials solen ser permanents perquè suposen danys als nervis oa l’orella interna. En aquests casos, l’únic mètode de tractament és fer servir audiòfons que amplifiquin electrònicament el volum del so.

Les sordeses conductives, per la seva banda, de vegades es poden tractar eliminant la causa del bloqueig. Per exemple, la presència de cera al canal extern o líquid a l’orella mitjana. Els problemes associats amb els ossets de l’orella mitjana (otosclerosi) també es poden tractar amb cirurgia.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?