Pèrdua Auditiva en nadons. Com detectar-la?

La pèrdua auditiva en nadons és molt freqüent i normalment dóna lloc a l’aparició de trastorns que no només afecten l’audició, sinó també el desenvolupament del llenguatge, la comunicació, l’aprenentatge… Incloent-hi les capacitats de socialització en nens i nenes amb un, dos o més anys de vida.

Per aquest motiu, prestar atenció als signes de pèrdua auditiva en nadons que poden presentar-se a les diferents etapes de desenvolupament, és clau perquè el creixement dels nostres fills o filla es dugui a terme de manera normal.

Quan un nadó té problemes d’audició, és possible detectar-lo en els primers mesos de vida. Adonar-se d’aquest problema és fonamental per poder intervenir abans que la deficiència auditiva afecti el desenvolupament lingüístic i cognitiu del petit/a. En aquest post us ensenyarem els símptomes que ens avisoren sobre si el nostre nadó té dificultats per escoltar.

Símptomes que indiquen pèrdua auditiva en nadons

L´audició és el primer dels cinc sentits que es desenvolupa durant l´embaràs. Fins i tot, abans del naixement, la veu de la mare es converteix en sinònim de calma i seguretat per als nadons. Tot i això, les causes o problemes hereditaris que sorgeixen durant la “dolça espera” i el part poden provocar sordesa o disminució de la sensibilitat auditiva.

Segons les estadístiques, un cada 4000 nens/es pateix de sordesa profunda i precoç. D’altra banda, un de cada 1000 nadons es veu afectat per una lleu pèrdua auditiva, prou greu per afectar el desenvolupament normal del seu llenguatge. Això no obstant, sigui quina sigui la circumstància, és important detectar la pèrdua auditiva en nadons de forma ràpida. Vet aquí alguns símptomes:

En nadons menors de 12 mesos

Si un nen/a té problemes d’audició, probablement les mares o els pares són les primeres persones a notar-ho. Per tant, és primordial comprovar algunes reaccions que són habituals en els nens i nenes menors de 12 mesos:

 • En els primers quatre mesos, el nadó reacciona als estímuls de qualsevol font sonora?
 • Busqueu localitzar els sons rotant lleugerament la cara o parpellejant? Gira el cap a la direcció de la vostra veu?
 • Intenta reproduir la veu de la mare d’alguna manera? Hem de parar esment a aquest detall a partir dels 4 mesos de vida.
 • Mostra el nen por o sorpresa quan hi ha sorolls forts o sobtats? Es desperta quan hi ha sons molt forts?
 • Al voltant del sisè mes de vida El nadó és incapaç de pronunciar les primeres síl·labes? Els pot emetre de manera clara i comprensible?
 • Sembla incapaç de distingir els sons més familiars, fins i tot si provenen de fonts de so distants? Intenta imitar-los?

Si el vostre/a petit no reacciona ni respon a sorolls molt forts ni tampoc emet sons vocals, és molt probable que estiguem davant d’un cas de pèrdua auditiva en nadons. El millor en aquests casos és acudir al pediatre immediatament per comentar-li la situació i els remeti a un especialista per trobar una solució.

Problemes auditius genètics

En nens més grans de 12 mesos

Cal tenir en compte que els símptomes de pèrdua d’audició en nens i nenes poden ser lleus o greus, a més a més, adopten formes diferents. Si estàs pensant que el vostre fill o filla d’un any o més, teniu problemes per processar sons, cal que es faci les preguntes següents:

 • L’aprenentatge de l’idioma per al nen/a em sembla molt lent?
 • Té dificultat per escoltar quan està en grup o quan hi ha soroll de fons? Sol escoltar o entendre malament els sons i les paraules?
 • Parla de manera estranya, fins i tot la seva veu sona una mica rara?
 • S’esforço molt per mirar algú que parla, o entén millor quan mira el rostre i els llavis de la persona que parla?
 • No reacciona quan li parles en veu baixa o quan està parat darrere seu? Respon millor quan li parles per una oïda que per l’altra?
 • Les capacitats de socialització són molt pobres?

Para atenció al desenvolupament lingüístic en els primers mesos de vida

Les etapes fonamentals en el desenvolupament lingüístic també s’han de tenir en consideració per verificar una possible pèrdua auditiva en nadons. Ja als tres mesos, un nen o nena reconeix la veu dels pares, mentre que als sis mesos mou el cap cap a sorolls diferents i interessants.

Quan té nou mesos entén paraules senzilles com “mama” o “papa”. Als deu comença a lletrejar ia l’any comença a pronunciar les primeres paraules. En aquest primer any de vida, retards considerables en aquests aspectes ens podrien donar un indici que hi ha un dèficit auditiu. Detectar-ho immediatament és clau perquè un ajut audiològic permetria al nen o la nena, desenvolupar el llenguatge i la comunicació de forma natural.

Convé afegir que resulta més difícil notar els símptomes d’una possible pèrdua auditiva en nens/es quan ja són més grans. La raó? Simple; és possible que, sense saber-ho, hagin desenvolupat tècniques lingüístiques imitatives que compensen el dèficit d’audició. Per això, hem de prestar al desenvolupament lingüístic perquè ens poden dir moltíssim sobre la capacitat auditiva real del nostre fill o filla.

Com poden ajudar els pares des de casa

La pèrdua auditiva en nadons sempre té una solució, ja sigui mitjançant una cirurgia o ús d’audiòfons infantils. Tot i això, l’ajuda a casa de pares i familiars sempre serà determinant per mitigar les dificultats vinculades amb la dificultat o incapacitat per escoltar.

L’aplicació d’aquestes estratègies farà la vida més fàcil al vostre fill o filla:

 • Disminuir el soroll de fons tant com sigui possible.
 • Assegureu-vos que el vostre fill/a et miri quan el parlis. Aquesta estratègia us servirà per trobar pistes visuals i comprendre millor el missatge.
 • Fes servir menys paraules per explicar alguna cosa.
 • Parla més lent i amb un to de veu ferma. No cal cridar.
 • Demana-li que repeteixi les instruccions per verificar que et va entendre.
 • En cas de nens grans que han après a llegir, pots ajudar-lo amb apunts, llistes d’activitats, calendaris, etc.
 • Les pel·lícules o programes subtitulats també són molt útils.
 • Fes-li saber que no s’ha d’avergonyir de la dificultat o incapacitat per escoltar.

Per últim i no menys important, hem de tenir moltíssima paciència. Els infants amb pèrdues auditives aprenen a un altre ritme, per tant, el seu procés d’aprenentatge requereix molt de temps, amor, paciència i comprensió.

Conclusions

L’audició és fonamental per al desenvolupament correcte de qualsevol nadó. Per això és important detectar si el nostre fill o filla és capaç de sentir bé. Moltes vegades és difícil detectar la pèrdua d’audició, de fet, l’edat mitjana de detecció d’aquest problema per part dels progenitors és als 3 anys.

Si en alguna circumstància creus que estàs davant d’un cas de pèrdua auditiva en nadons, no dubtis a posar-te en contacte amb un especialista, com els que comptem a Audiotek perquè faci totes les investigacions pertinents. A més, realitzarà una intervenció dirigida i personalitzada perquè el desenvolupament del vostre fill se susciti adequadament.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?