10 mites falsos sobre els audiòfons

Atès que els audiòfons de generacions anteriors solien presentar alguns problemes tècnics, com ara la presència de xiulets molestos, hi ha els que, avui dia, es mostren escèptics cap a l’ús d’aquests dispositius. Especialment per l’existència de mites falsos sobre els audiòfons. No obstant això, la tecnologia ha aconseguit avenços significatius en els últims anys en aquest sector i fa molt de temps que aquests inconvenients ja no representen un maldecap.

I és que el nivell tècnic assolit pels audiòfons moderns és molt superior als antics, inclouen de fet un “dispositiu de control de retroalimentació” que suprimeix el problema dels xiulets (tan comú en anys anteriors).

Potser en algun moment has sentit (o llegit a internet) alguns mites falsos sobre els audiòfons i ho acabes creient tot. Però si d’alguna cosa no tenim dubtes a Audiotek, és que no hi ha res negatiu a fer servir aquests dispositius que busquen millorar la qualitat de vida dels que pateixen algun problema d’audició. Ara, quins són aquests mites? El propòsit d’aquest article és desmuntar aquests clixés i dilucidar que l’ús d’aquests aparells pot fer un gir especial al teu dia a dia.

Els mites falsos sobre els audiòfons

Una de les coses que més agraeixen les persones que usen audiòfons és que es poden retrobar amb amics i familiars, involucrant-se novament en les interaccions socials.

La inadequada difusió de mites falsos sobre els audiòfons per tant és un factor que pot desmotivar qualsevol a utilitzar aquests dispositius, augmentant el risc de viure en aïllament social. A continuació presentem algunes de les mentides més comunes:

No són pràctics ni estètics

Enrere van quedar aquells temps en què els audiòfons eren poc estètics. Durant fa uns quants anys, l’ús d’audiòfons ja no és considerat una addició poc atractiva al nostre cos. L’avenç del sector ha aconseguit un nivell que va obrir camí a la producció de models miniaturitzats.

Hi ha veritables meravelles tècniques al mercat, com els models mini retroauriculars i pràcticament invisibles. El disseny també ha canviat al llarg dels anys. En lloc del clàssic beix, ara els colors brillants són els més populars i han transformat aquests dispositius en veritables accessoris de moda. Aquest és un dels factors que actualment actua com un agent d’animació a l’ús d’audiòfons.

Tipus d'audiòfons

Es fa servir únicament quan hi ha discapacitat auditiva marcada

Uno de los mitos falsos sobre los audífonos es que solo pueden ser usados personas con sordera severa. Sin embargo, la discapacidad auditiva es un proceso lento y progresivo que no ocurre de la noche a la mañana.

Un dels mites falsos sobre els audiòfons és que només poden ser usats persones amb sordesa severa. No obstant, la discapacitat auditiva és un procés lent i progressiu que no passa de la nit al dia.

No poder escoltar el tic-tac d’un rellotge vol dir per exemple que ja has perdut la teva capacitat auditiva. Si us resulta difícil seguir la conversa d’un grup de persones amb sorolls de fons (com en un restaurant o al carrer), o si l’experiència d’escoltar la vostra música preferida no és tan intensa com en el passat, és molt probable que estiguis presentant algun problema d’audició.

Ignorar-ho pot comportar conseqüències particularment perilloses, com ara la pèrdua de les facultats perceptives generals, que poden portar la persona a aïllar-se literalment del seu entorn social.

Només cal a la vellesa

L’equació “audiòfon = vellesa” ja no és vàlida. El decaïment de la capacitat auditiva també es troba amb una freqüència creixent entre els nens, els joves i els adults, gràcies a influències ambientals, protecció auditiva insuficient durant jornades laborals en entorns molt sorollosos, concerts en viu o situacions similars.

A tot el món, dos terços de les persones amb pèrdua auditiva són menors de 64 anys. Els audiòfons moderns s’han perfeccionat amb aquest nou grup acostumat a la tecnologia. Models amb control remot, Bluetooth o interfícies de telèfon intel·ligent, entre altres característiques importants ja s’inclouen a la gamma estàndard actualment.

Els audiòfons són tan cars que no els pots pagar

Res més allunyat de la realitat. Com passa amb tots els dispositius tecnològics, hi ha diferents rangs de preus per als audiòfons. Els models més econòmics de fet ja estan dotats amb un equipament bàsic sòlid i robust. També es pot beneficiar d’un préstec o d’una aportació.

Necessites un sol audiòfon fins i tot si has perdut l’audició en totes dues oïdes

Els sorolls ambientals arriben a les nostres oïdes des de totes les direccions i són seleccionats per la nostra capacitat auditiva espacial, posteriorment són transmesos al cervell. D’aquesta manera, podem localitzar de manera correcta sons i sorolls per a moure’ns amb confiança en el nostre entorn.

Si es veu afectat per una pèrdua auditiva, aquesta capacitat auditiva espacial ha de restablir-se al més aviat possible, per tant, és preferible usar dos audiòfons.

Puc començar a sentir perfectament de manera immediata

Hem de ser realistes: col·locar-te uns audiòfons no significa que vas escoltar adequadament amb immediatesa. Encara que es tracti d’una obra mestra tècnica, un audiòfon només funcionarà perfectament si s’adapta a un individu de forma personalitzada.

Quan es processa una sèrie de sons i sorolls que ja no es percebien sense l’audiòfon, el centre auditiu del cervell també passarà per un procés d’aprenentatge. Una cosa tan simple com el tic-tac d’un rellotge pot semblar molt estrany al principi. De manera que es requereix almenys una setmana d’aclimatació i diversos ajustos tècnics perquè els audiòfons s’adaptin a les vostres necessitats.

Els mites dels audiòfons

Alteren considerablement els sorolls ambientals

És un altre dels mites falsos sobre els audiòfons més comuns. Afortunadament, els dies en què aquests dispositius només podien estar “encesos” o “apagats” i el seu volum ajustat en “alt” o “baix”, van quedar en l’oblit. Els models moderns ofereixen el màxim confort per cobrir les necessitats individuals.

Ara és possible ajustar amb precisió el volum, adaptar el dispositiu a qualsevol problema auditiu, excloure o superposar sorolls ambientals i seleccionar moltes altres funcions.

No ajuda en casos de tinnitus

Eliminar el tinnitus amb un audiòfon per ara no és possible, però sí que pot reduir enormement el problema. En l’actualitat, hi ha models dissenyats amb el propòsit específic d’enviar un senyal uniforme, cosa que ajuda que l’orella “no escolti” el tinnitus. I és que en afectar totes les freqüències audibles, aquest so permet una atenuació considerable, sobretot dels becs pertorbadors del tinnitus.

Aquests tipus d’audiòfons també estan indicats per a persones que no tenen problemes d’audició, perquè fan que els acúfens siguin més tolerables.

Necessites ajustar l’audiòfon una vegada


Malauradament, aquesta afirmació és incorrecta. És important que un audioprotètic realitzi ajustos (per exemple, auriculars) a intervals regulars, perquè l’oïda continua creixent al llarg de la vida. Només així es garanteix la plena funcionalitat dels audiòfons.

No pots fer trucades telefòniques amb un audiòfon

Quan es parla sobre els mites falsos sobre els audiòfons, no podem passar per alt la creença que és impossible conversar verbalment per telèfon amb aquests dispositius. Per sort, avui dia hi ha models que apropa’ns un mòbil a l’orella, s’ajusten automàticament per poder parlar d’una manera més òptima. Compte, aquesta configuració sol ser realitzada per l’audioprotesista.

A més, amb l’evolució de la tecnologia hi ha molts sistemes sense fil que et permeten utilitzar els dispositius com a auriculars reals, permetent parlar per telèfon sense ni tan sols acostar-te al telèfon mòbil.

Conclusions

Els mites falsos sobre els audiòfons sempre han existit. És per aquesta raó que molta gent posa en dubte les aportacions d’aquests dispositius per ajudar-nos a escoltar. No ens sorprèn que molts dels dubtes que tenen els pacients derivin d’informació falsa que es difon per la web o en escenaris físics.

Manejar información acerca de estos aparatos es clave para conocer sus verdaderos beneficios y comprender cómo son capaces de mejorar la calidad de vida de una persona con discapacidad auditiva. En Audiotek podemos brindarte asesoría profesional y ofrecemos una evaluación gratuita para determinar si estás presentando problemas de audición.

Manejar informació sobre aquests aparells és clau per conèixer els seus beneficis i comprendre com són capaços de millorar la qualitat de vida d’una persona amb discapacitat auditiva. A Audiotek podem oferir-vos assessoria professional i oferim una avaluació gratuïta per determinar si esteu presentant problemes d’audició.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?