Com passen les lesions a les orelles? Consells per evitar-les

Tenir coneixements sobre com passen les lesions d’orella pot ser clau per evitar possibles problemes d’audició i equilibri. I és que aquest òrgan no només ens permet apreciar els sons de l’entorn, també és fonamental per mantenir l’estabilitat del nostre cos.

Els éssers humans necessitem el sentit auditiu per desenvolupar la parla, l’escolta i, per tant, desenvolupar habilitats que ens ajuden a desenvolupar-nos a la societat. Una pèrdua de l’audició, sigui lleu o parcial, afecta la nostra qualitat de vida i, en nens i nenes, podria tenir un influx que suposin dificultats per a l’ús del llenguatge. Per no esmentar, problemes per desplaçar-se d’un lloc a l’altre, ja que l’odi també incideix en l’equilibri, com hem comentat anteriorment. 

Com passen les lesions d’orella per tant no és una cosa que haguem de prendre a la lleugera, prevenir traumatismes o accions inadequades que influeixin negativament en la nostra salut auditiva, és essencial per a l’aprenentatge i operar a la vida quotidiana de manera òptima.

T’expliquem com passen les lesions d’orella

Realment no és gaire difícil imaginar-nos com passen les lesions d’orella, ja que aquests escenaris gairebé sempre estan lligats amb caigudes o cops forts a la zona o al cap. Incloent-hi, per descomptat, l’exposició a sorolls molt potents fins a escoltar música a nivells de volum excessivament alts.

El cas és que els danys a les parts més importants d’aquest òrgan, com el timpà, els ossets, el nervi vestibular, la còclea o el conducte auditiu, poden comportar pèrdues de l’audició i dificultats per mantenir l’equilibri. Vegem a continuació els escenaris més comuns que generen lesions d’orella:

Cops

Un cop violent pot fer que es formi un hematoma entre el cartílag i la capa de teixit conjuntiu que el recobreix. L’acumulació de sang a aquesta zona provoca la inflamació de l’orella externa, que adopta un color violeta. A més, això pot bloquejar el subministrament de sang al cartílag, generant la seva necrosi i, amb el temps, deformitats a les orelles.

Aquesta deformitat, coneguda com a orella de coliflor, és molt comú entre els lluitadors professionals, boxejadors i jugadors de rugbi.

Finalment, un cop molt fort a la mandíbula pot fracturar els ossos que envolten el canal auditiu i deformar-lo. El que la gent usualment no sap és que aquesta deformació es pot corregir amb una intervenció quirúrgica.

Ferides (laceracions)

Parlar de com passen les lesions d’orella implica fer referència a laceracions a la zona. Les ferides per mossegades humanes a l’orella tenen un alt risc d’infecció.

Fins i tot les laceracions més lleus a l’orella externa com rascades, cremades, o congelacions, són capaces de provocar infeccions i sagnats que fins i tot podrien afectar altres zones de l’orella.

Avulsions

De vegades, l’orella es pot desprendre. Aquest fenomen se’l coneix com a avulsió i pot ser total o parcial. I és que les orelles són més propenses a aquest tipus de laceració, atès que estan menys protegides que altres estructures del cos.

Un cirurgià (o especialista en cirurgia plàstica o trastorns de l’orella), en general, no sempre pot tornar a col·locar amb èxit una part de l’orella avulsionada. Moltes vegades, fins i tot han de construir la part duna orella usant cartílag i pell daltres parts del cos o pell artificial.

Introduir coses dins de l’orella i sorolls forts

Objectes com bastonets de cotó, llapis i fins i tot ungles generen friccions dins del conducte auditiu que poden esquinçar el timpà.

L’exposició de sorolls molt forts, per la seva banda, és un problema molt usual entre els joves i els adults ocasionant-los pèrdues auditives importants. Però, com passen les lesions d’orella pel soroll? Als següents escenaris:

  • Exposició a sorolls massa forts com trets, petards, explosions, incloent maquinàries elèctriques. Per descomptat, els danys són ocasionats per exposicions a aquests sons en temps molt dilatats.
  • Escoltar música a volums molt alts, ja sigui al cotxe, a concerts o amb l’ús d’auriculars. De fet, aquest és un dels motius que més ha generat pèrdues d’audició en els darrers anys.

Convé destacar que el trauma acústic s’ha convertit en una de les afeccions de què ens hem de cuidar més, si realment volem gaudir d’una millor qualitat de vida.

Ruidos fuertes

Canvis bruscs a la pressió de l’aire

Avulsiones

Quan pensem en com passen les lesions d’orella el més comú és relacionar-les amb sorolls, cops i talls. Però les oscil·lacions en la pressió de l’aire a l’orella mitjana i en l’ambient exterior podria generar barotraumes o pèrdues auditives parcials.

Pràctiques com el submarinisme o volar amb avió són capaços de provocar aquests canvis sobtats en la pressió de l’aire. Ara, en cas que aquesta pressió no s’equilibri a banda i banda del timpà, la zona on hi ha més pressió s’infla cap al costat contrari. El resultat? Dolor i barotraumes.

Això sí, aquest problema sol desaparèixer ràpidament, encara que de vegades aquests canvis d’aire poden omplir l’orella mitjana de líquid, de sang, fins i tot perforar el timpà.

Conclusions

Saber com passen les lesions d’orella representa una manera d’evitar possibles pèrdues de l’audició i els problemes d’equilibri. Per exemple, no escoltar música a nivells de volum excessivament alts, portar protecció auditiva als concerts, fer servir cascos que protegeixin aquesta zona en cas de conduir amb moto, bicicleta, i fins i tot durant la pràctica d’algun esport de contacte.

També és clau no introduir-se res a les orelles, ni tan sols els propis dits i mantenir-nos allunyats dels sorolls molt forts.

Totes aquestes recomanacions proporcionades per l’equip especialitzat en salut auditiva d’Audiotek, resulten claus per evitar riscos de patir algun problema a les nostres orelles que afectin la nostra audició.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?