No t’acostumes als Audiòfons? Consells actualitzats 2022

Utilitzar uns audiòfons per primera vegada vol dir acostumar-se a un nou dispositiu, de manera que les primeres setmanes no sempre transcorren sense problemes. Aquest aparell mèdic, per descomptat, està dissenyat per millorar la qualitat de vida de les persones amb pèrdua auditiva, però no sempre és fàcil adaptar-s’hi. Sobretot perquè és un dispositiu que ens permetrà distingir nous sons per a nosaltres.

Un vell refrany diu que “El temps cura tot”, en el procés d’adaptació dels audiòfons passa bàsicament una cosa semblant. Usar aquests dispositius per primera vegada representa un canvi notable en la vida de qualsevol persona, no només perquè escoltarem sorolls, veus i sons que abans eren desconeguts i llunyans, sinó també perquè portar un dispositiu a l’orella representa una novetat tant des del punt de vista estètic com a funcional.

Per acostumar-nos a un audiòfon és important seguir alguns consells i viure aquest període de canvi amb la màxima tranquil·litat possible. I és que després de les primeres setmanes d’ús començarem a experimentar una vida quotidiana diferent. A Audiotek ens aboquem a desglossar algunes recomanacions útils per fer que aquest procés d’adaptació sigui més positiu i eficaç.

audifonos

Consells per acostumar-te als Audiòfons

Si volem acostumar-nos als audiòfons, el consell principal és que no ens afanyem, sinó acceptar gradualment aquesta nova quotidianitat sense ansietat ni por. Si no ens desesperem, les noves sensacions desconegudes que experimentem es tornaran agradables amb el temps.

Des del punt de vista estètic, de fet, el dispositiu esdevindrà un element integral de la nostra aparença, sense generar vergonya o ansietat. Vet aquí altres consells per acostumar-nos als Audiòfons sense problemes:

Usar els audiòfons en un entorn familiar

Durant els primers dies és recomanable portar posats els audiòfons únicament a casa o en ambients amb què estiguem familiaritzats. Tot amb el propòsit d’acostumar-nos al so de la nostra pròpia veu i als sorolls que escoltem en aquests entorns.

Usar-los en llocs concorreguts o sorollosos ens pot molestar, perquè ens resultarà difícil identificar exactament d’on provenen les veus o els sons. En principi, el millor és portar els audiòfons de forma regular, potser només unes hores i després portar-lo posat la major part del dia amb el pas del temps.

Participar a les converses

Per adaptar-nos realment a aquests dispositius, és important no aïllar-nos o intentar superar les primeres dificultats per compte propi. És a dir, hem de demanar suport dels qui ens envolten, permetent-nos participar en les converses per tornar a adquirir la capacitat d’escoltar. La pràctica daquest exercici és essencial per comprendre quant ha millorat la nostra audició o si tenim problemes per entendre completament les converses.

Apagar el dispositiu en llocs molt sorollosos

Com hem comentat, el més idoni és fer servir els audiòfons primerament en entorns familiars i després començar a provar-los en altres llocs. Però si arribem a experimentar moltíssima molèstia en espais massa concorreguts o sorollosos, sempre és preferible apagar els dispositius o disminuir-ne l’altaveu.

No ens preocupem si al principi sentim vergonya o ansietat. És una condició natural, amb el temps ens anirem familiaritzant més i podrem fer servir els audiòfons fins i tot en situacions particularment sorolloses.

Provar i experimentar amb l’audiòfon

No hi ha dubte, recuperar l’audició és una experiència fantàstica que pot millorar la nostra qualitat de vida, per això els primers dies no dubtem a provar els nostres audiòfons. D’aquesta manera, aprendrem a identificar sons i veus que potser hem oblidat.

Per començar, escoltem la televisió o la ràdio i analitzem com ha millorat la nostra audició. De fet, podem ser més atrevits/es i realitzar les nostres activitats diàries amb els audiòfons posats, com sortir de compres o anar a la feina. Així anirem gravant cada nova experiència auditiva.

Buscar experiències auditives

Un cop superada la primera fase d’adaptació, hem de prendre una actitud activa i gaudir del món dels sons amb plena consciència; per tant, és clau anar a llocs públics, assistir a concerts, anar al teatre. En aquest darrer cas, escull un dels punts on l’acústica sigui millor, per exemple els seients centrals de les primeres files.

Algun problema? Visitar l’audioprotessista

Després d’un període inicial d’adaptació, segurament ja no tindrem problemes d’audició, fins i tot en els casos més rars pot passar que els sons o els sorolls encara els apreciem apagats i indistints.

Si després d’algunes setmanes sentim que la nostra audició no ha millorat, el més raonable és contactar amb el nostre audioprotesista, que podrà identificar els problemes associats amb els audiòfons.

Conclusions

L’ús d’audiòfons canvia la nostra experiència auditiva i, per tant, la nostra qualitat de vida. Especialment perquè tornem a escoltar sorolls que no percebíem durant algun temps, fins i tot la nostra veu ens pot semblar estranya al principi.

Això passa perquè el cervell s’ha de tornar a acostumar a la percepció d’aquests sons, per tant, a alguns ens pot prendre uns dies, mentre que a altres persones un parell de setmanes o més. Què no s’estengui el pànic! Ens hem de donar el temps que necessitem.

Això sí, com més usem els audiòfons, més ràpid ens hi acostumarem. Utilitzem els audiòfons tantes hores com sigui possible per familiaritzar-nos amb els sons de l’entorn on incorreguem habitualment.

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?