Audiòfon o Sonotone? Quin és el terme correcte?

Audiòfon o Sonotone? És comú que molta gent no sàpiga quin és el terme adequat per referir-se als aparells auditius destinats a millorar la salut auditiva de les persones amb dificultats o pèrdua total de l’audició.

Des que van aparèixer els audiòfons a Espanya se’ls va començar a anomenar col·loquialment com a Sonotone. Ara, si hem d’assenyalar un responsable per utilitzar aquest terme per fer referència a aquests dispositius, aquesta és la marca comercial que porta el mateix nom.

Curiosament, Sonotone va ser una de les primeres firmes que es va encarregar de comercialitzar i adaptar els audiòfons als seus centres. I malgrat que han transcorregut més de 70 anys de la seva fundació la seva memòria encara es manté a la palestra.

Tot i això, pel desconeixement de la història d’aquests dispositius, moltes persones es pregunten quin és el terme correcte Audiòfon o Sonotone? Serà vàlid utilitzar el nom de la marca com a sinònim d’audiòfon? El propòsit del post és dilucidar aquesta disjuntiva.

Audiòfon o Sonotone?: Què diu la RAE

Audiòfon o Sonotone? Si apel·lem al diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), sorprenentment podem trobar-nos que el terme “Sonotone” pot emprar-se com a sinònim d’audiòfon. Això vol dir que és una paraula socialment acceptada i estesa en el vocable castellà.

És evident que Sonotone és famosa per ser una marca insigne al món de l’audició. I no n’hi ha per menys, aquesta empresa nord-americana es va popularitzar entre la dècada dels 40-50, sent la primera a especialitzar-se en la venda dels tradicionals audiòfons amb l’auricular que es connecta a través d’un cable.

El cas és que Sonotone s’ha convertit en una paraula estesa i acceptada al país, fins i tot per la RAE. Però, també és una realitat que la paraula “audiòfon” ha cobrat molta més força en entorns professionals, per la qual cosa si ens preguntem Audiòfon o Sonotone? Quin és el terme correcte? Audífon és l’elecció adequada en aquests contextos.

Dades curioses sobre els Sonotone

Audiòfon o Sonotone? Podem considerar que aquesta disjuntiva ja ha estat resolta, però hi ha algunes dades interessants que et permetran descobrir per què a aquests dispositius encara se’ls anomena Sonotone. Vegem:

 • El 1929, l’empresa novaiorquesa Sonotone va comercialitzar el primer dispositiu electrònic capaç d’amplificar el so.
 • Anomenats tubs o banyes, estaven fets de coure. El seu sistema purament mecànic, inspirat en el telèfon de Graham Bell patentat el 1876, els va fer molt grans i pesats. Això sí, podien amplificar el so fins a 100 decibels
 • El 1929, el primer audiòfon funciona amb tecnologia de llum de ràdio i extreu la seva energia d’enormes bateries. Però encara és massa gran per ser discret en una butxaca.
 • Amb el pas dels anys i gràcies a la invenció del transistor, l’audiòfon es va encongir i tornar més portàtil.
 • Va ser a la dècada de 1960 quan va aparèixer l’audiòfon com el coneixem avui: el Sonotone 333 BTE va ser el primer audiòfon retroauricular.
 • Desaparegut el 2005, Sonotone ha estat durant molt de temps l’actor principal al mercat dels audiòfons.

És important precisar que el fenomen d’utilitzar el nom d’una marca per fer al·lusió a un producte específic ha passat amb altres firmes. Les “Bambes” per exemple és una paraula usada per parlar de les sabates esportives, o als “Chupa-Chups” terme que fem servir per referir-nos als piruletes.

necessito audiòfons

Evolució dels audiòfons des del naixement de Sonotone

No deixa de sorprendre per descomptat que utilitzar la paraula Sonotone per referir-se als audiòfons segueixi vigent. Però, el que potser encara sorprèn més és que fa anys enrere, aquests dispositius eren analògics, ara la majoria dels models actuals tenen tecnologia d’última generació i són digitals.

Però també cal esmentar altres punts de vital importància que caracteritzen els audiòfons moderns:

 • Poden programar-se i fer-se a mida.
 • L’amplificació de les freqüències es controla.
 • S’adapten l’entorn en el qual estiguem immersos/as.
 • Aporten major seguretat per a la salut auditiva.
 • Representen una solució per a qualsevol situació i edat.
 • Hi ha models que faciliten l’audició de nens i joves.
 • Es connecten a Internet.
 • Són més cars.

En fi… Audiòfon o Sonotone? La resposta ja la saps, però potser el més interessant és que a més de Sonotone, avui dia hi ha altres marques de l’audició que són pioneres del sector i garanteixen una excel·lent salut auditiva, com la marca Widex que va ser la primera a comercialitzar un audiòfon totalment digital en 1990.

On comprar un audiòfon digital?

A diferència de la tecnologia analògica que transforma les ones sonores en senyals elèctrics, la digital pot convertir-les en números i així fer milers de milions de càlculs permetent que el so restaurat s’adapti a l’entorn ambiental.

Els audiòfons actuals són gairebé tots digitals. Podem dir fins i tot que hi ha microordinadors que es col·loquen a les nostres orelles. Ara hi ha moltes opcions noves disponibles, amb Bluetooth i Wi-Fi que permeten als pacients, entre altres coses, ajustar els seus audiòfons ells mateixos en temps real, usant controls remots discrets i fins i tot el telèfon intel·ligent.

Ara, per comprar un audiòfon digital, podeu acudir a un audioprotesista com els que es troben als Centres Auditius Audiotek, on us faran una prova d’audició gratuïta, i després us ofereixen un audiòfon adaptat a les vostres necessitats i al vostre pressupost. Depenent de l’ús que vulguis, el professional de salut auditiva pot oferir diverses opcions (Bluetooth, invisible, recarregable, etc.).

Conclusions

El terme correcte entre Audífon o Sonotone era un tema que havia de ser esclarit, sobretot si aspires en un futur convertir-te en un professional del sector o simplement tens un familiar amb problemes auditius. Sens dubte, aquest dispositiu és una tecnologia que s’ha estès a tots els nivells i edats, de fet durant molts anys s’ha utilitzat per millorar la salut auditiva de milions de persones, fent que escoltin tots els sons de l’entorn.

Actualment, per l’evolució constant de la tecnologia, estem segurs que el món de l’audició continuarà avançant amb el curs dels anys. La pregunta és com li trucaran més al carrer en un futur Audiòfon o Sonotone?

Deixa un comentari

Certificaciones

sello centro recomendado audifono.es
sello calidad audifono.es
× ¿Necesitas ayuda?